Aubergine met karnemelksaus

auber

Een heerlijk en ook bekend gerecht van Ottolenghi dat ik hier even moet delen. Het is gezond, lekker van smaak en iets dat je gewoon eens gemaakt moet hebben!

Benodigdheden
– 2 grote aubergines
– 5 eetlepels olijfolie
– 2 theelepels verse tijm
– 1 granaatappel of een bakje met alleen de pitjes mag ook (verkrijgbaar bij AH)
– 2 theelepels za’atar ( een Midden-oosters kruidenmengsel, hierover binnenkort meer!)
– sap van 1 citroen
– peper en zout

Voor de saus:
– 150 ml karnemelk
– 100 gr Griekse yoghurt
– knoflook 1 teen geperst
– olijfolie
– zout

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in de lengte doormidden. Maak met een klein scherp mes diagonale inkepingen in het lichtkleurige vruchtvlees, doe dit aan beide kanten zodat er een ruitpatroon ontstaat bovenop, laat de schil heel.

Leg de halve aubergines met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met een kwastje met de olijfolie, totdat alle olijfolie is opgenomen. Bestrooi ze met de tijm, citroensap en een beetje zout en peper.

Rooster de aubergines 35-40 minuten in de oven, zodat het vlees gaar en lichtbruin wordt. Neem ze uit de oven en laat ze afkoelen.

Klop voor de saus alle ingrediënten door elkaar. Proef of hij goed op smaak is en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast. Schep voor het opdienen een royale hoeveelheid saus op elke halve aubergine. Bestrooi ze met za’atar en flink wat granaaatappelpitjes. Maak het gerecht af door er nog wat olijfolie over te druppelen.

Tip: Ik heb er een maaltijd van gemaakt door een simpel stamppotje van zoete aardappels erbij te eten, maar het is ook lekker met een goed stuk Turks brood bijvoorbeeld!

No Comments

Leave a Reply