Bulghur met pruimen en zelfgemaakte gehaktballetjes

IMG_7016

Dit gerecht was zo ontzettend lekker! Het heeft een oosters tintje door de pistachenootjes en pruimen en vult enorm! Heb je even de tijd? maak dit lekker klaar in een grote pan voor het hele gezin! Iedereen zal er van smullen. Onderstaande is genoeg voor ruim 4 personen;

Wat heb je nodig?

– 300 gram bulghur (soort rijst, gewoon in de supermarkt te vinden)
– 100 gram pruimen
– 300 gram verse spinazie
– 600 ml groenten of kippenbouillon
– een eetlepel ras el hanout (een Arabische kruidenmix, bij de appie of een Turkse winkel te vinden)
– 1,5 blik tomatenblokjes
– pistachenootjes 65 gr ongeveer

voor de gehaktballetjes:
– 300 gram gehakt (lam of rund)
– amandelmeel of 1 beschuit
– halve liter runderbouillon
– eetlepel mosterd
– 1 ei
– 2 theelepels paprikapoeder
– peper en zout

Begin met het gehakt, meng alle kruiden en het ei door het gehakt en kneed door met je handen. Voeg nu wat beschuit of amandelmeel toe totdat het wat droger van structuur is. Draai er golfballetjes van. Verwarm een diepe koekenpan met wat olie en bak ze rondom aan totdat ze bruin zijn. Giet nu de runderbouillon in de pan en laat de balletjes op laag vuur verder garen.

Snijd ondertussen de pruimen in kleine reepjes en doe deze samen met alle bulghur, ras el hanout, bouillon en tomatenblokjes in een pan. Breng dit aan de kook en roer even door. Laat op medium vuur met deksel op de pan stoven binnen een kwartier. Breng daarna op smaak met peper en zout.

De pistachenootjes en de spinazie hak je fijn. De bulghur is klaar als het vocht is opgenomen en het rood van kleur is geworden. Schep de bulghur op de borden, schep de verse spinazie erdoor en bestrooi met de nootjes. Op elk bord kun je nu ook de gehaktballetjes verdelen.

Lekker eten!

No Comments

Leave a Reply