Spanakopita (Griekse spinazietaart)

 

Een heerlijk Grieks recept met filodeeg dit keer. Ik kreeg dit vroeger vaak voorgeschoteld door mijn vader en soms nog steeds wel als ik op bezoek ben. In verhouding met bladerdeeg is filodeeg een stuk minder vet en kun je dit beter gebruiken voor hartige taarten. Het is ook lekker knapperig als je het bakt in de oven. Dit is officieel een vegetarisch recept, echter heb ik een lekkere gerookte kipsalade erbij gemaakt om het als gehele maaltijd te kunnen eten!

Benodigdheden Spanakopita (2 personen)

– 8 vellen filodeeg (uit diepvries in de supermarkt bijv.)
– 600 gr verse spinazie
– 2 eieren
– 300 gram feta
– dille
– peper en zout
– olijfolie
– springvorm
– bakkwastje

Laat het filodeeg ontdooien onder een vochtige theedoek. Verwarm ondertussen je oven voor op 200 graden.

Pak een grote wok en laat de spinazie in delen slinken slinken. Laat het vocht van de spinazie zoveel mogelijk weglopen! Leg alle spinazie in een kom en snijd het nu in grote stukken en meng hierdoor alle feta en wat dille naar smaak doorheen. Kluts de 2 eieren en meng deze ook door het spinazie fetamengsel. Voeg hier naar wens nog zout en peper toe.

Vul een kommetje met wat olijfolie en bekleed de springvorm (of ovenschotel) met 1 vel filodeeg. Kwast hieroverheen wat olijfolie waardoor je de hele lap hebt geolied. Leg hier bovenop nog 2 vellen filodeeg en herhaal dit bij beide lagen apart nogmaals. Vervolgens leg je het spinazie feta mengsel hier bovenop en strijk je dit glad met een lepel. Hier leg je de laatste vellen filodeeg overheen en herhaal bij elke laag weer de olijfolie die je aanbrengt met het kwastje over de gehele lap deeg. Maak ook af op de bovenkant met een klein laagje olijfolie.

Bak de taart voor ongeveer 20-25 minuten in de oven totdat het filodeeg bovenop goudbruin is.

Benodigdheden gerookte kipsalade (2 personen)

– 1.5 stukje gerookte kip
– kropsla, in stukken gescheurd
– een halve komkommer
– handvol cherrytomaatjes
– balsamico azijn
– verse peterselie, fijngehakt

Snijd de kip, tomaatjes en komkommer klein en doe ze samen met de gescheurde kropsla en fijngehakte peterselie in een grote kom. Meng hierdoorheen de balsamico azijn naar smaak en kruid af met zout en peper.

Serveer samen met een punt van de spinazie taart, Geniet ervan!

No Comments

Leave a Reply