Speltbrood met zongedroogde tomaat

brood4

Zelf brood maken is toch heel lastig ? nou, dat valt dus 100% mee! toegegeven het kost even wat kneden maar dan heb je ook wat. Een echt lekker vers zelfgemaakt brood zonder vreemde toevoegingen of andere conserveermiddelen. Houd er wel rekening mee dat het niet lang vers blijft, je kunt het beste het brood dat je overhoudt invriezen!

Benodigdheden:
– 500 gram speltmeel
– 9 gram zout
– 1 zakje instant gist (te koop in kleine zakjes op de bakafdeling)
– 250 ml lauw water
– 30 gram boter op kamertemperatuur

extra:
– zongedroogde tomaatjes (uit een zakje) klein gesneden
– zwarte olijven, Klein gesneden
– pompoenpitten of zonnebloempitten

Doe alles bij elkaar in een beslagkom en kneed het goed door, Let op: voeg het zout aan 1 kant van de kom toe en het gist aan de andere kant. Kneed het deeg ongeveer 15 minuten lang. Voeg wel het water toe in kleine scheutjes want het deeg moet niet te nat worden! Daarna dek je de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg rijzen op een warme plek. Hierna moet je het weer even 5 minuten goed door kneden. Voeg nu de fijngesneden zongedroogde tomaat en olijfjes toe.

Vet de broodvorm (of taartvorm) in met boter of olijfolie. Vervolgens doe je het deeg in de bakvorm en dek je het weer af met een vochtige doek om nogmaals te laten rijzen, nu een uur tot anderhalf uur lang. Bestrooi nu het brood met pompoenpitten.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Het brood heeft ongeveer 35 minuten nodig om te bakken, controleer wel af en toe!

varieertips:
Je kunt bijvoorbeeld ook noten en vruchtjes en/of kaneel toevoegen aan het deeg in plaats van de extra’s die ik heb gebruikt.

No Comments

Leave a Reply