Uiensoep

ui

Een kom lekkere, dampende uiensoep is heerlijk als het guur en koud weer is buiten! Het kost even wat snijwerk wat betreft de uien (en zere ogen) maar als je een goede pan vol maakt kun je er zo een paar dagen van eten, hij wordt namelijk elke dag lekkerder! Doe vooral wat geraspte oude kaas erin en serveer met geroosterd brood.

Benodigdheden:
– 750 gr uien in ringen gesneden
– 50 gram boter
– 2 tenen knoflook
– 45 gram bloem
– 2 liter bouillon ( kip of groenten)
– 2 takjes tijm
– 250 ml wijn * ( rode of witte)
– 1 laurierblad
– peper en zout

-Eventueel: oude geraspte kaas en brood

Bereid de bouillon in een andere pan dan je soeppan. Smelt de boter in een grote soeppan en voeg alle uien toe. Bak deze op laag vuur en roer goed door totdat ze wat bruiner beginnen te worden. Voeg de uitgeperste knoflook toe en doe de bloem hierbij terwijl je blijft roeren. Voeg nu langzaam de bouillon toe terwijl je aan het roeren blijft, giet nu ook de wijn erbij en roer weer door en breng aan de kook. Voeg het laurierblad en de takjes tijm toe en breng op smaak met zout en peper. Doe een deksel op de pan en laat 25 minuten zachtjes pruttelen. Verwijder het laurierblad en de takjes tijm en proef of de soep goed van smaak is en laat nog even door pruttelen. Verdeel de soep over de kommen en bestrooi met wat kaas, en serveer met geroosterd brood

No Comments

Leave a Reply